Kat i familien

Introduktion til familiens nye medlem

Små børn - store dyr / store børn - små dyr.

Når en familie, hvor der er børn under 4 år, ønsker at anskaffe sig en kat, er det vigtigt, at de overvejer ikke at vælge en killing. 

En killing flytter sig ikke automatisk, når børnene farer rundt. Den har ikke en chance for at forsvare sig mod for voldsom håndtering.
En killing har endnu ikke lært at trække kløerne til sig, og vil ofte bruge børnene som klatrestativ, hvilket naturligvis gør ondt, og barnet reagerer naturligt ved enten at slå katten eller trække hånd eller ben til sig med det resultat, at tillidsforholdet ryger sig en tur. 
Forældrene kan af gode grunde ikke vogte over barnet konstant. Det er forståeligt, at forældre gerne vil give deres børn en god oplevelse ved at lære dem at omgås dyr, men i det tilfælde er en ungkat eller voksen kat et bedre valg.
Dette oplever vi ofte på kattehjemmet. Kommende katteejere besøger os og bringer deres børn ind til killingerne. De fleste indser, at det er vigtigt at vælge en ungkat eller en voksen kat i stedet for.

Husk! 

Børnene skal ikke have ansvaret for pasning af katten, det skal være hele familiens anvar, hvor børnene deltager i pasningen, men de må ikke drages til ansvar.

Hjem med vidunderet.

I de første dage skal katten have ro til at vænne sig til sit nye hjem.
Det vil sige ingen rend af gæster fra skole eller børnehave, der skal se familiens vidunder. Som det første skal katten præsenteres for sin tissebakke og det er vigtigt, at katten de første par dage kun er i en enkelt stue eller to - det skal naturligvis være der, hvor du opholder dig.

Når der er gået 4 uger og katten er blevet helt fortrolig med sin nye familie og hjemmet, er det på tide at præsentere katten for sin nye udendørs verden. Dette gælder for katte over 7 måneder. En killing må ikke lukkes ud før den er 7 måneder.
Det er vigtigt at starte forsigtigt, og sørg for selv at være ved katten. Hav den eventuelt i sele og lad være med at fodre katten før den lukkes ud, for en sulten kat kommer hurtigere ind igen.
Lad aldrig katten være alene i snor/sele - det er sket, at katten er klatret op og er blevet kvalt i selen.

Luk aldrig en killing ud.

En killings stedsans er ikke udviklet og dens medfødte nysgerrighed vil hurtigt føre den så langt væk, at den mister orienteringen. Vent med at lukke den ud til den er blevet neutraliseret og øremærket og ikke før den er 7 måneder. Vokser katten op indendørs, vil den holde sig nær hjemmet som voksen.

Katten skal holdes inde om natten.

I mørket har bilister næsten ingen chance for at se katten. Det er også på dette tidspunkt, at de fleste katte køres ihjel. Så modstå kattens tiggeri om at komme ud om aftenen/natten. Det er noget katten kommer over og så er du sikker på, at din kat ikke bliver et offer i trafikken.

Kattelem.

Det er praktisk med en kattelem i én af husets yderdøre, så katten kan gå ud og ind efter behov. Lemmen skal kunne spærres, så du kan holde katten inde om natten. Hvis du er på ferie/weekend skal katten holdes inde og fodres af én som kender katten. Får katten lov at rende ude vil den begynde at søge efter dig og kan komme så langt væk, at den ikke kan finde tilbage. Katte, der holdes indendørs finder sig hurtigt i det og vil have det bedre hjemme end at være anbragt på en pension.